Bij gevaarlijke overwegen moet een grote alarmknop komen waarmee bestuurders van voertuigen die vast staan op de overweg machinisten van treinen die dicht bij de overweg zijn kunnen waarschuwen.

Dat adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport naar aanleiding van het treinongeluk in Dalfsen eerder dit jaar. Een trein botste toen op een hoogwerker die vaststond op de overweg.

De machinist kwam om het leven en twee passagiers raakten gewond. Spoorbeheerder Prorail zou ervoor moeten zorgen dat dat alarmeringssysteem er komt. Dankzij die alarmering bij een dreigende botsing kunnen machinisten in elk geval op tijd de cabine verlaten.

In Dalfsen had de machinist te weinig tijd om te anticiperen op de hoogwerker toen hij deze zag.

Betere instructies

Verder moet Prorail volgens de Onderzoeksraad zorgen voor betere informatie en instructies bij overwegen. Dat is nodig om duidelijk te maken of zware en langzame voertuigen zonder gevaar kunnen oversteken. Ook valt er winst te behalen wanneer Prorail en lokale wegbeheerders beter samenwerken bij het beoordelen van de risico’s op ongevallen bij overwegen.

Dat zijn de belangrijkste aanbeveling uit het onderzoekrapport naar het treinongeval in Dalfsen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ieder jaar overlijden ongeveer tien tot vijftien mensen door ongelukken op overwegen. De afgelopen decennia is het aantal flink teruggedrongen, maar de laatste jaren stagneert de afname.

Andere landen

De zeer langzaam rijdende hoogwerker kon niet snel genoeg de spoorweg over toen het signaal kwam dat er een trein naderde. De bestuurder van de hoogwerker had ook geen tijd of mogelijkheid meer om ProRail of de machinist van de trein te waarschuwen.

In andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk zijn zulke voorzieningen wel aanwezig. Als aanbeveling schrijft de raad daarom in haar rapport dat ProRail ervoor moet zorgen dat er een alarmeringsmogelijkheid komt, waarmee direct alarm geslagen kan worden en machinisten een waarschuwing krijgen bij een geblokkeerd spoor.

ProRail laat in een reactie weten de aanbevelingen te omarmen. De spoorbeheerder wil de bestaande overwegen veiliger maken, maar stipt wel aan niet de enige te zijn die hierin een rol speelt.

"Om overwegen veiliger te maken hebben we de samenwerking met wegbeheerders en spoorwegondernemingen hard nodig. Hiervoor maken we gebruik van innovaties. Ook blijven we mensen continue vertellen hoe ze zo veilig mogelijk oversteken", aldus ProRail in een verklaring.

Verder is het aantal ongevallen op overwegen sinds 2000 sterk verminderd. De meeste ongelukken gebeuren volgens ProRail op beveiligde overwegen door onveilig gedrag van de weggebruiker.

Ook koepelorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) stelt dat de veiligheid op de weg altijd voorop staat. "Maar het lijkt ons wel slim om te kijken welke voertuigen tot de risicogroep behoren", aldus een woordvoerder. Nederland telt 150.000 vrachtwagens. "Het lijkt ons vooral zinvol om langzame voertuigen, of grote voertuigen die vaak worden gebruikt bij werkzaamheden aan het spoor te voorzien van zo’n alarmering."

TLN zegt graag om de tafel te gaan zitten met andere partijen om de mogelijkheden te bespreken.